Autonoom rijden

Vanaf 2020 alleen nog elektrische modellen voor Smart

Smart heeft aangekondigd dat het vanaf 2020 alleen nog elektrische modellen maakt. De stap is niet geheel verrassend. Daimler, het moederbedrijf van Smart, liet eerder ook al weten een vergelijkbare stap met Mercedes-Benz in gedachte te hebben. Het merk zal wel sneller de overstap maken dan de andere bedrijven van Daimler.

Concurrentie voor zijn

Door het jaar 2020 als richtlijn te nemen is Smart niet alleen de zusterbedrijven binnen Daimler voor. Ook concurrenten hebben jaren in de verdere toekomst als richtlijn. Dit betekent dat Smart de eerste van de meer traditionele autofabrikanten zou zijn die de volledige overstap maakt. Onlangs werd al bekend dat het zowel voor de Fortwo als de Forfour plannen had voor elektrische en hybride varianten. Dit zijn binnenkort daardoor de enige varianten.

Europa en Noord-Amerika

Een opvallende stelling die bij de bekendmaking van de overstap werd genomen is die van het afzetgebied. Smart wil zich vooral gaan richten op Europa en Noord-Amerika. Veel concurrenten richten zich juist op Azië, waar grote markten in China en India te veroveren zijn. Vooral ook met kleine stadsmodellen wordt veel naar China gekeken. Onlangs presenteerden bijvoorbeeld Renault en Honda dergelijke plannen. De auto moet echter vooral in het Westen goed gaan scoren. In het verleden werd de auto door Daimler al van verschillende markten, waaronder Australië, teruggetrokken door Daimler. De auto verkocht er niet goed genoeg.

Autonoom rijden

Ondertussen is op de autobeurs in Frankfurt ook de Smart Fortwo Vision EQ gepresenteerd. Dit werd al aangekondigd. Deze conceptcar heeft geen stuur en geen gas- of rempedaal. De auto is ontwikkeld voor het autonoom rijden zoals dit in de toekomst zal gebeuren. Deel auto’s zullen dan op afroep beschikbaar zijn en de kleine Smart-voertuigen zijn hier uitermate geschikt voor meent Daimler. Autodeelplatforms als Uber en GoGet zouden al sterke interesse in de auto hebben, zo werd gesteld.

Emiel Buteijn

Emiel is werkzaam bij NOQ - Kapitein Hatterasstraat 30 - 5015 BB TILBURG. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto's en aanverwante onderwerpen zoals laadpalen, laadstations en elektrische accu's. Dagelijks schrijft hij meerdere nieuwsberichten met daarin de de laatste nieuwtjes. Voor vragen mailt u mail@noq.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *