China

China dichtbij verbod op brandstofauto’s

Op korte termijn zullen alle brandstofauto’s van de Chinese wegen verdwijnen. De overheid van het land is voornemens om het verbod op deze voertuigen versneld in te voeren. Dat zou inhouden dat er in China alleen nog maar elektrisch gereden mag worden. De reden is net zo goed economisch als duurzaam te noemen.

De doelstelling

Al in 2010 gaf de Chinese overheid aan dat het de doelstelling van het land was om het land te worden dat leidend is in elektrisch rijden. Om die reden is het belangrijk dat de Chinese autofabrikanten stoppen met het maken van brandstofauto’s. Er is echter nog geen deadline opgesteld. In landen als Engeland, Frankrijk en Schotland is dit al wel het geval. Mogelijk is dit de reden waarom China de aankondiging al wel doet.

Eigen markt

Als China zich alleen op het eigen land zou concentreren bij het vervaardigen en verkopen van elektrische voertuigen, dan zou dat al genoeg kunnen zijn om het nummer 1 land te worden. Omdat ook India brandstofauto’s gaat verbieden zou daarna ook al snel de export kunnen stijgen. Bovendien is de kans groot dat autofabrikanten van buiten China hun strategie moeten gaan wijzigen. Al kondigen steeds meer fabrikanten aan de stap naar elektrische voertuigen toch al te gaan zetten. Zo kunnen zij blijven concurreren met nieuwkomers op de Chinese markt.

Eén procent

Het aantal verkochte elektrische auto’s in China is groter dan in de meeste landen. Door de omvang van de totale Chinese markt stelt de markt voor EV’s echter nog niet veel voor. In 2016 werden bijvoorbeeld 28 miljoen auto’s in het land verkocht. 359.000 daarvan waren elektrisch. Dat is net iets meer dan een procent van de markt. Door de brandstofauto’s te verbieden zou er in hoog tempo een omslag gemaakt kunnen worden. Overigens gaat het ook om hybride auto’s. Die vallen onder het elektrische plan.

Emiel Buteijn

Emiel is werkzaam bij NOQ - Kapitein Hatterasstraat 30 - 5015 BB TILBURG. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto's en aanverwante onderwerpen zoals laadpalen, laadstations en elektrische accu's. Dagelijks schrijft hij meerdere nieuwsberichten met daarin de de laatste nieuwtjes. Voor vragen mailt u mail@noq.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *