Ford

Ford maakt deal met Chinese partner officieel

Ford heeft een partnerschap gesloten met de Chinese autofabrikant Zotye. Samen richten zij voor de prijs van 765 miljoen dollar een nieuwe onderneming op. Onder die vlag worden dan elektrische auto’s geproduceerd die in eerste instantie voor de Chinese markt bedoeld zijn. De fabriek komt in de provincie Zhejiang te staan.

Richten op China

Zoals recentelijk wel vaker is gebleken, is China het beloofde land voor autofabrikanten. Mede doordat het land in hoog tempo het elektrisch rijden wil invoeren. In 2030 wil het land alle brandstofauto’s al van de weg hebben. Om hier een graantje van te kunnen meepikken moeten buitenlandse fabrikanten met Chinese bedrijven in zee gaan. Ook Ford heeft hier nu een partner voor gevonden in de vorm van Zotye.

Meer dan auto’s

Uit het partnerschap zal meer voortkomen dan alleen elektrische auto’s, zo liet Ford al weten. Het is geen geheim dat het bedrijf sterk ge├»nteresseerd is in deeldiensten. Autodelen en zelfs fietsdelen zal ook onderdeel van de deal worden. Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijkheden om andere voertuigen ook elektrisch te maken en aan te bieden. Hoewel de voertuigen en diensten die uit deze onderneming voortkomen puur gericht zijn op China is het niet gezegd dat er in andere delen van de wereld niet van geprofiteerd kan worden. Met name waar het gaat om kennisoverdracht kan het bedrijf veel gaan opleveren.

Nieuw strijdtoneel

Het lijkt er daardoor op dat China het nieuwe strijdtoneel voor de autoindustrie gaat worden. Ford is immers niet de eerste fabrikant die een deal sluit. Concurrenten als General Motors en BMW gingen al voor. Bovendien is in september bekend geworden dat China de regels voor buitenlands bedrijven iets wil versoepelen. Tesla profiteerde daar eind oktober als eerste van en mag een eigen fabriek in het land gaan bouwen. Mede door het steeds groter wordende aantal megasteden in het land worden veel innovatieve oplossingen verwacht.

Emiel Buteijn

Emiel is werkzaam bij NOQ - Kapitein Hatterasstraat 30 - 5015 BB TILBURG. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto's en aanverwante onderwerpen zoals laadpalen, laadstations en elektrische accu's. Dagelijks schrijft hij meerdere nieuwsberichten met daarin de de laatste nieuwtjes. Voor vragen mailt u mail@noq.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *