Skoda 110 R

Skoda gaat stokoud model elektrisch oppoetsen

Het Tjechische Skoda gaat een model waarmee veertig jaar geleden furore werd gemaakt opnieuw op de markt brengen. Met dat verschil dat het nieuwe model geheel elektrisch zal zijn. Het gaat om het toenmalige racemonster 110R Racewagon. De ontwikkeling is pas net begonnen, het is echter wel de bedoeling dat de auto de openbare weg op zal gaan.

Volkswagen

De auto die Skoda ontwikkelt zal het MEB-platform van Volkswagen gebruiken. Daaruit is af te leiden dat het voertuig dat van 2025 over de weg vliegt dus volledig elektrisch is. De VW Group is hard bezig om volledig elektrisch te worden. Dit voert het dan ook door in al zijn merken. Skoda is er hier één van. Op dit moment is het echter het enige dat een oud model nieuw leven inblaast op deze wijze. Andere Volkswagen-merken kiezen voor het aanpassen van bestaande modellen of het uitbrengen van nieuwe modellen.

Eerste van vijf

De 110R Racewagon is de eerste van vijf volledig elektrische modellen die Skoda tussen nu en 2025 op de weg wil hebben. Het is de bedoeling dat dit het meest sportieve model van allemaal zal gaan worden. De krachtbron zal daarbij volledig elektrisch zijn. Het is niet de bedoeling dat de auto deels op benzine in een hybridevorm zal worden gepresenteerd.

Het oude model

De oude 110 R werd op de achterwielen aangedreven. In het model dat in de jaren zeventig hoge ogen gooide lag de motor ook achterin. De moderne elektrische variant zal niet geheel hetzelfde zijn in dat opzicht. Als is het alleen al omdat van het MEB-platform van Volkswagen gebruikgemaakt wordt. Bovendien ligt het in de verwachting dat andere modellen die elektrisch worden aangedreven voorrang zullen krijgen. De effecten en inzichten die hieruit verkregen worden zullen ook meewegen bij het ontwikkelen van de nieuwe 110 R Racewagon. Zo presenteerde het eerder al de Vision E concept.

Emiel Buteijn

Emiel is werkzaam bij NOQ – Kapitein Hatterasstraat 30 – 5015 BB TILBURG. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto’s en aanverwante onderwerpen zoals laadpalen, laadstations en elektrische accu’s. Dagelijks schrijft hij meerdere nieuwsberichten met daarin de de laatste nieuwtjes. Voor vragen mailt u mail@noq.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *