Volkswagen

Schade aan je elektrische auto? 5 tips

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is een veelgehoorde opmerking en dat is niet voor niets. Ook aan je elektrische auto kan er schade ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een lekke band of autoruitschade. Maar er zijn ook zaken die geen ongeluk hoeven te zijn. O.a. slijtage is een belangrijke oorzaak van problemen. Daarom geven we vijf tips om schade aan je elektrische auto te voorkomen.

1. Vervang op tijd je banden

Veel elektrische auto’s beschikken over een groot koppel. D.w.z. dat je veel vermogen hebt om snel op te trekken. Dit zorgt er vaak voor dat er redelijk wat krachten op de banden komen. Afhankelijk van het type auto, banden en ondergrond veroorzaakt dit nogal eens slippende wielen. Het gevolg is dat de banden ongemerkt redelijk hard kunnen slijten. En rondrijden met versleten banden maakt de kans op ongelukken groter, door het verliezen van grip. Controleer daarom zelf ook af en toe of je banden nog voldoende profiel hebben. En laat ze op tijd vervangen.

2. Laat lakschade repareren

De lak van de auto kan beschadigen wanneer je een struik raakt bij inparkeren. Of er fietst een kind langs je auto en maakt een kras op het portier. Dit soort dingen kunnen iedereen overkomen. Maar een minimaal beetje lakschade kan op lange termijn meer schade veroorzaken als je het niet laat repareren. Veel delen van de auto zijn van metaal. Als er door de verflaag heen wordt gekrast is de kans op roest erg groot. Repareer daarom de lakschade voor de roest de kans krijgt.

3. Controleer je accu’s regelmatig

Een belangrijk onderdeel van je elektrische auto zijn de accu’s. Het is daarom belangrijk dat je weet wat de signalen zijn als er wat mee is. Als de reikwijdte van een volle accu afneemt, is de kans groot dat er schade is aan één of meerdere cellen. Als er tijdens het rijden bepaalde functies uitvallen of niet beschikbaar zijn, is er iets mis met de spanning van de accu’s. Omdat bij een elektrische auto de accu’s niet eenvoudig te controleren zijn, kun je dit het beste bij de autogarage laten controleren.

4. Autoruiten vervangen

Een goed zichtveld is cruciaal voor de veiligheid van jou en je medeweggebruikers. Als er schade aan een ruit is, kan dit het zicht behoorlijk verminderen. Een kleine sterretje kan bij grote temperatuurwisselingen zomaar barsten. Je achterruit vervangen is ook belangrijk als de verwarming erin, niet meer goed werkt. Een beslagen ruit blokkeert namelijk je zicht naar achteren. En bij een sedan zonder ruitenwisser op de achterruit zie je ook tijdens regenbuien vrijwel niets achter je.

5. Remvoering laten controleren

Elektrische auto’s generen vrijwel allemaal energie bij het vertragen van de auto. Dit zorgt voor weerstand zodat de ‘normale’ remmen nauwelijks worden gebruikt. Dit is misschien voordelig maar heeft ook een nadeel. Want als je een noodstop moet maken heb je de remmen hard nodig. Wees je daarvan bewust en gebruik af en toe ook de rem. Laat door de garage de remmen regelmatig controleren. Remvoering kan soms meer dan 100.000 kilometer meegaan, maar dan moet het wel goed werken.

Schade aan je elektrische auto ontstaat niet alleen door aanrijdingen. Slijtage of kleine dingen kunnen de oorzaak van grotere schade worden. Zorg daarom dat je weet wat je in de gaten moet houden en op tijd moet repareren.

Emiel Buteijn

Emiel is werkzaam bij NOQ - Kapitein Hatterasstraat 30 - 5015 BB TILBURG. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto's en aanverwante onderwerpen zoals laadpalen, laadstations en elektrische accu's. Dagelijks schrijft hij meerdere nieuwsberichten met daarin de de laatste nieuwtjes. Voor vragen mailt u mail@noq.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *