Elektrisch

Turkse elektrische auto zal snel het levenslicht zien

Turkije heeft vergevorderde plannen om een eigen elektrische auto op de markt te gaan brengen. Onlangs bracht Elon Musk, CEO van Tesla, al een bezoek aan het land om hierover te spreken. De Turkse overheid heeft de ontwikkeling van de auto flink omhoog geschoven op het lijstje van prioriteiten voor het land.

Twee jaar oud

De plannen om een eigen auto te bouwen zijn niet nieuw. De Turkse overheid heeft al twee jaar het idee een eigen elektrische auto te ontwikkelen. Dit is ontstaan toen het onder andere de licentie om de Saab 9-3 te ontwikkelen overnam van NEVS. Sindsdien is er veel aan ontwikkeling gedaan, al bleef de meeste informatie hierover binnenskamers. Inmiddels is dit echter flink veranderd in de afgelopen weken.

Grote samenwerking

Inmiddels is naar buiten gekomen dat een flink aantal Turkse ondernemingen gaat meewerken aan de elektrische auto. Vooral techbedrijven hebben veel baat bij een eigen merk op Turkse bodem. Daarnaast hebben vijf grote toeleveranciers een overeenkomst gesloten om mee te werken aan het project. Hierin zit onder andere telefoonmaatschappij Turkcell. De grote onderneming zullen de industriƫle kant van het project voor hun rekening gaan nemen in de komende jaren. Sommige bedrijven hebben al flinke ervaring in de autobranche. Zij werken samen met buitenlandse autofabrikanten, bijvoorbeeld doordat zij materialen leveren of software ontwikkelen. Dit zal ook voor het nationale project het geval zijn.

Een naam bedenken

De eerste taak die de groep ondernemingen heeft is het bedenken van een naam voor het project. Vooralsnog heeft de elektrische auto van Turkse komaf namelijk nog altijd geen titel. Er is zelfs geen werknaam voor het project bekend. Om snel stappen te kunnen zetten is het in ieder geval belangrijk dat het plan een naam krijgt zodat er naar een gezamenlijk doel gewerkt kan worden. De auto moet in 2019 in concept klaar zijn. In 2021 moet hij dan in productie gaan.

Emiel Buteijn

Emiel is werkzaam bij NOQ - Kapitein Hatterasstraat 30 - 5015 BB TILBURG. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto's en aanverwante onderwerpen zoals laadpalen, laadstations en elektrische accu's. Dagelijks schrijft hij meerdere nieuwsberichten met daarin de de laatste nieuwtjes. Voor vragen mailt u mail@noq.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *