Batterij

Meer dan vijftig procent verwacht binnen vijf jaar elektrisch te rijden

Engels onderzoek wijst uit de meer dan vijftig procent van de automobilisten binnen vijf jaar elektrisch wil rijden. Het gaat dan om rijders die nu nog in een brandstofauto rijden. Onder mannen is de wens iets groter dan onder vrouwen. Zestig procent van de heren heeft dit plan tegenover 42 procent van de vrouwen.

Obstakels overwinnen

De redenen waarom nog lang niet iedereen op elektrisch rijden is overgestapt zijn al langer bekend. Veel mensen hebben moeite met de hoge kosten van elektrische auto’s. Anderen hebben een probleem met de lage actieradius van veel modellen. Daarnaast is in veel landen de infrastructuur voor elektrisch rijden nog onvoldoende op orde. De automobilisten zien echter snelle verandering in deze punten komen. Dit zou hen over de streep trekken.

Redenen om over te stappen

De redenen om over te stappen lopen uiteen. Het gaat bij lange na niet iedereen om een schoner milieu door minder co2-uitstoot. Veel mensen zijn simpelweg van mening dat elektrisch rijden op termijn de goedkoopste oplossing wordt. De oplopende prijs van brandstof is voor hen een flink probleem. Experts waarschuwen al langer dat de wereld zijn afkeer van gas en olie als belangrijkste motivatie om over te stappen zal gaan gebruiken. Dat moment lijkt nu dichterbij dan het ooit geweest is, zo luidt de conclusie van het onderzoek. Het is voor het eerst dat meer dan de helft van de rijders een overstap overweegt.

Verplichting

Hoewel het door de meest ondervraagden nog niet als reden wordt aangevoerd, is er ook een verplichting aanstaande. Landen als Engeland en Frankrijk gaan brandstofauto’s in 2040 weren. Schotland gaat dit zelfs in 2032 al doen dit betekent dat de meeste automobilisten simpelweg ook geen keuze hebben en gedwongen worden om een oplaadbare auto aan te schaffen. Onderzoekers wijzen autofabrikanten erop dat zij nog altijd niet snel genoeg omschakelen naar de nieuwe situatie.

Emiel Buteijn

Emiel is werkzaam bij NOQ – Kapitein Hatterasstraat 30 – 5015 BB TILBURG. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto’s en aanverwante onderwerpen zoals laadpalen, laadstations en elektrische accu’s. Dagelijks schrijft hij meerdere nieuwsberichten met daarin de de laatste nieuwtjes. Voor vragen mailt u mail@noq.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *