Rimac Automobili

Grote Chinese investering in Rimac Automobili

De Kroatisch fabrikant van elektrische sauto’s Rimac Automobili heeft zijn toekomst voorlopig veiliggesteld. Het bedrijf heeft een Chinese investeerder aangetrokken. De Aziatische investeringsmaatschappij zal in eerste instantie dertig miljoen euro in het bedrijf gaan steken. Niet eerder werd er zo’n groot bedrag in een Kroatisch bedrijf gestoken dooe een buitenlandse investeerder.

Elektrische auto’s

Rimac, opgericht door Mate Rimac, bestaat sinds 2009. Het ontwikkelde in 2011 de snelst optrekkende elektrische auto ooit. De Concept One bleek de eerste van een aantal van dit soort modellen. De auto’s zijn ook daadwerkelijk in de verkoop gegaan, maar zijn slechts onder een klein publiek populair. Dit wil het bedrijf dan ook samen met de Chinese investeerder Camel Group Ltd gaan veranderen. Daarnaast zijn niet alleen de auto’s van belang.

Bedrijf in nieuwe energie

Rimac heeft zichzelf altijd als een bedrijf in nieuwe energie geprofileerd. Zo heeft het bijvoorbeeld een tak voor fietsen genaamd Greyp Bikes. Bij de aankondiging van de investering werd al duidelijk gemaakt dat drie miljoen euro voor dit zusterbedrijf bedoeld is. Ook wil de Kroatische fabrikant zich richten op het ontwikkelen van onderdelen voor anderen. Denk hierbij aan steeds betere accusystemen, maar ook aan bijvoorbeeld aandrijvingstechnieken. Dit is tegenwoordig de voornaamste bezigheid van de fabrikant. Als het aan de investeringsmaatschappij ligt wordt deze tak alleen maar nog belangrijker gemaakt. Het bedrijf wil hier zijn inkomsten mee vergaren.

Vooral in China

Vanuit het perspectief van de investeerder is vooral gekeken naar de thuismarkt. Camel Group Ltd wil graag een belangrijke rol spelen op de steeds groter wordende markt voor elektrische auto’s in China. Dankzij de investering in Rimac heeft het nu een bedrijf waarmee het de markt kan betreden op verschillende fronten. Voor de Chinese firma was het vooral doorslaggevend dat Rimac alles zelf produceert. Zowel de onderdelen als de complete auto’s worden in de eigen fabriek gemaakt.

Emiel Buteijn

Emiel is werkzaam bij NOQ – Kapitein Hatterasstraat 30 – 5015 BB TILBURG. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto’s en aanverwante onderwerpen zoals laadpalen, laadstations en elektrische accu’s. Dagelijks schrijft hij meerdere nieuwsberichten met daarin de de laatste nieuwtjes. Voor vragen mailt u mail@noq.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *