General Motors

General Motors komt met zeer goedkope EV

General Motors gaat één van de goedkoopste elektrische auto’s tot nu toe op de markt brengen. Het model zal Baojun E100 gaan heten en zal zo’n 5.700 euro gaan kosten. De auto zal echter vooralsnog niet in Europa te koop zijn. Ook zal hij niet in het thuisland van General Motors beschikbaar komen.

Voor de Chinese markt

De Baojun zal specifiek voor de Chinese markt worden uitgebracht. Dit komt vooral omdat het zeer compacte model zoals hij nu is wel aan Aziatische voorschriften op het gebied van veiligheid voldoet, maar niet aan westerse. Dit is al vaker voorgekomen met micro-cars die op de markt werden gebracht. In Aziatische landen is men iets soepeler op het gebied van botsveiligheid en stevigheid van de constructie.

Stadsvervoer

Steeds meer fabrikanten richten zich op kleine auto’s die gemakkelijk door steden kunnen manoeuvreren. Dit wordt vooral in landen als China en India steeds belangrijker omdat de urbanisatie er snel doorzet. Steeds meer miljoenensteden worden er uit de grond gestampt. Dit heeft ook zijn weerslag op de drukte in het verkeer en de uitstoot van de voertuigen. Om die reden zijn zeer kleine auto’s met bescheiden prestaties zeer gewild op deze markten. De Baojun kan bijvoorbeeld op zijn top maximaal honderd kilometer per uur bereiken. Al is dit niet gewenst, de actieradius bij stadssnelheden is 160 kilometer.

Moderne snufjes

De tweepersoonsauto is wel voorzien van een aantal moderne snufjes die vooral in China zeer belangrijk zijn. Zo zit er bijvoorbeeld in elke ventilator een filter. Dit is nodig omdat de luchtkwaliteit in het land nog altijd zeer slecht te noemen is. Bovendien is het dashboard voorzien van een touchscreen waar vanaf een aantal van de gebruikelijk opties van elektrische auto’s bediend kunnen worden. De Baojun moet concurreren met modellen van bijvoorbeeld Smart, maar ook van Renault en Suzuki. Allen zijn actief met micro-cars.

Emiel Buteijn

Emiel is werkzaam bij NOQ – Kapitein Hatterasstraat 30 – 5015 BB TILBURG. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto’s en aanverwante onderwerpen zoals laadpalen, laadstations en elektrische accu’s. Dagelijks schrijft hij meerdere nieuwsberichten met daarin de de laatste nieuwtjes. Voor vragen mailt u mail@noq.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *