Chevrolet Bolt

General Motors doet tests met autodeelservice

General Motors is in San Francisco begonnen met tests met een autodeelservice. De Amerikaanse autofabrikant gebruikt hiervoor de elektrische Chevrolet Bolt die het zelf produceert. De meest opvallende kant van de test is dat het autonoom opererende auto’s betreft. Er komt geen chauffeur meer aan te pas bij de dienst.

Cruise Automation

De tests vloeien voort uit het feit dat General Motors een jaar geleden de startup Cruise Automation overnam. De dienst, die Cruise Anywhere gaat heten, wordt onder de vlag van dit bedrijf uitgevoerd. Omdat het een test betreft, wordt de dienst alleen beschikbaar gesteld aan werknemers van het bedrijf. Vooralsnog mag het grote publiek geen beroep doen op de zelfrijdende auto’s om zich te verplaatsen naar een bestemming binnen de stad.

Droom die uitkomt

Cruise Automation was, ook voordat het werd overgenomen door General Motors, al voornemens deze dienst te lanceren. Voor de CEO van het bedrijf, Kyle Vogt is het dit dan ook een droom die uitkomt. Volgens Vogt is dit het allereerste bewijs dat autonoom opererende elektrische voertuigen de primaire vorm van vervoer gaat worden in de wereld. Zeker wanneer het in handen van de gebruikers zelf wordt gelegd met behulp van een app. De app is overigens volgens ingewijden flink vergelijkbaar met bijvoorbeeld die van bedrijven als Lyft en Uber. Het autodelen verandert er niet sterk door.

Vervolgstappen

General Motors heeft al een plan met vervolgstappen uitgezet. In de eerste plaats moet de vloot van Cruise Anywhere worden uitgebreid tot honderd auto’s. Dit kunnen naast de Bolt ook andere elektrische auto’s van het bedrijf gaan worden. Daarna moet de dienst voor iedereen beschikbaar worden en 24 uur per dag gaan draaien. Opvallend is dat het bedrijf geen verdere melding maakte over de plannen die het eerder aankondigde met autodeelservice Lyft. Met dat bedrijf zou General Motors ook een deelservice gaan beginnen, zo werd eerder gemeld.

Emiel Buteijn

Emiel is werkzaam bij NOQ – Kapitein Hatterasstraat 30 – 5015 BB TILBURG. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto’s en aanverwante onderwerpen zoals laadpalen, laadstations en elektrische accu’s. Dagelijks schrijft hij meerdere nieuwsberichten met daarin de de laatste nieuwtjes. Voor vragen mailt u mail@noq.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *