Snelweg

Draadloos opladen tijdens het rijden mogelijk door nieuwe uitvinding

Wetenschappers die verbonden zijn aan Stanford University hebben een apparaat ontwikkeld dat het mogelijk maakt om voor een rijdende elektrische droodloos opladen mogelijk te maken. Spoon, zoals het apparaat heet, kan gewoon worden meegenomen door de bestuurder en worden ingezet naar behoefte. Wanneer de batterij leegraakt hoeft men dan niet te stoppen.

Toekomst

Het zal nog wel enige tijd duren voor de techniek voor deze toepassing kan worden ingezet. Vooralsnog kan Spoon niet voldoende stroom opslaan om een batterij volledig te vullen. De toepassing is op dit moment eerder handig voor bijvoorbeeld mobiele telefoons die leegraken. Wel is het essentieel dat de techniek verder wordt door ontwikkeld zodat hij ook op elektrische auto’s toepasbaar wordt, zo menen de uitvinders van Spoon.

Actieradius

Wanneer Spoon daadwerkelijk autobatterijen kan vullen, dan is men eindelijk van het probleem rondom de actieradius. De beperkte mogelijkheid om grote afstanden af te leggen is namelijk nog altijd een groot probleem. Veel potentiƫle autokopers kiezen nog altijd iet voor elektrisch rijden omdat hij niet ver genoeg reikt naar hun zin. Ook vinden zij dat het opladen onderweg nog altijd te veel tijd in beslag kan nemen. De keuze voor een auto die op brandstof rijdt is voor hen daarom vooral met het oog op de tijd en het gemak gemaakt. Spoon zou deze kijk definitief kunnen veranderen wanneer het mogelijk wordt om al rijdend de batterij bij te vullen.

Oneindig

In theorie wordt het straks mogelijk om oneindig lang te blijven rijden, zo stellen de wetenschappers. De auto kan namelijk voortdurend tijdens het rijden worden bijgevuld waardoor men nooit meer hoeft te stoppen om bij te tanken. Dit was zowel met brandstof als met stroom tot op heden ondenkbaar. Het doel is dan ook om de techniek zo te ontwikkelen dat op de snelweg tijdens de rit het opladen plaatsvindt.

Emiel Buteijn

Emiel is werkzaam bij NOQ – Kapitein Hatterasstraat 30 – 5015 BB TILBURG. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto’s en aanverwante onderwerpen zoals laadpalen, laadstations en elektrische accu’s. Dagelijks schrijft hij meerdere nieuwsberichten met daarin de de laatste nieuwtjes. Voor vragen mailt u mail@noq.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *