elektrische auto

Onderhoud aan je elektrische auto in de winter

Juist in de winter is het fijn als je auto het goed doet. Het openbaar vervoer is wel een alternatief, maar niet ideaal. Bushokjes en stations zijn vaak nat en koud. En fietsen doen we liever als het mooi weer is. De auto is wat dat betreft het meest comfortabel. Maar dat vereist wel onderhoud aan je elektrische auto. Net als een ‘gewone’ auto is regulier onderhoud belangrijk. Maar er zijn een aantal zaken anders als je auto (deels) elektrische aangedreven is.

Onderhoud aan je elektrische auto

Het onderhoud aan je elektrische auto vraagt niet zozeer meer aandacht, maar het is wel anders. Dit komt omdat de componenten die voor een elektrische auto worden gebruikt, afwijken t.o.v. een regulier aangedreven auto. In grote lijnen komt het echter wel overeen. Met name de hybride auto’s die ook nog een verbrandingsmotor hebben. Zorg ervoor dat je auto periodiek wordt nagekeken. Ook een nieuwe auto heeft onderhoud nodig. Als je door een versleten onderdeel in een onveilige situatie terecht komt, was het beter geweest om deze op tijd te vervangen. Het vervangen van een deel van de auto onderdelen zijn (relatief) eenvoudig zelf uit te voeren.

Controleer je banden

Met de komst van winterweer zijn de banden van groot belang. Het juiste profiel moet zorgen voor voldoende grip. Winterbanden zijn de ideale banden voor bijvoorbeeld sneeuw- en ijsomstandigheden. Zolang de temperaturen zich onder de tien graden Celsius bevinden presteren winterbanden beter. Ook vierseizoenen banden zijn een goede oplossing. Echter heb je zowel in de zomer, als de winter geen optimale grip. Voor een elektrische auto geldt dat er veel koppel wordt geleverd. Dit kan snel slippen veroorzaken. Er komt opeens veel kracht om de wielen rond te draaien. Zeker met sterke elektrische auto’s is dat iets om rekening mee te houden. Anders slijten je banden harder, of komen er onveilige situaties voor.

Invloed temperatuur op accu

Een accu heeft last van lage temperatuur. De vloeistof in een accu bevriest niet, maar de kou zorgt wel voor een verminderde capaciteit. Als je een elektrische auto hebt, ben je wel afhankelijk van de accu’s. Heb je twijfels over de werking of capaciteit van de accu’s neem dan contact op met de garage. Laat ze bijtijds vervangen zodat je niet onverwachts stil komt te staan. Al zijn je accu’s nog prima, de reikwijdte neemt wel af. Dit komt omdat de accu’s minder energie opslaan bij een lage temperatuur. Hier moet je dus wel rekening mee houden als je een langere rit hebt gepland.

Denk aan je ruiten

Een auto met verbrandingsmotor heeft aan de motor een belangrijke warmtebron. Deze warmte wordt o.a. gebruikt om het interieur te verwarmen. Nu zijn er elektrische oplossingen maar die heeft niet ieder model. Door het late aanslaan van de motor bij hybride-auto’s valt het niet mee om het interieur te verwarmen. Daarmee is de kans op beslagen ramen ook groter. Hou hier dus rekening mee wanneer je de weg op gaat. Het is veiliger om even te wachten dan onveilig te rijden.

Voordat de winter strenger wordt is onderhoud aan je elektrische auto belangrijk. Sommige zaken kun je zelf onderhouden mits je de juiste automaterialen gebruikt. Ga veilig de weg op door vooraf te zorgen dat je auto in orde is.

Emiel Buteijn

Emiel is werkzaam bij NOQ – Kapitein Hatterasstraat 30 – 5015 BB TILBURG. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto’s en aanverwante onderwerpen zoals laadpalen, laadstations en elektrische accu’s. Dagelijks schrijft hij meerdere nieuwsberichten met daarin de de laatste nieuwtjes. Voor vragen mailt u mail@noq.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *