Parijs

Parijs wil vanaf 2030 alleen elektrische auto’s toelaten

Meer en meer landen en steden gaan over tot het weren van auto’s die rijden op traditionele brandstoffen. Ook de Franse hoofdstad Parijs zal in de nabije toekomst alleen nog elektrische auto’s gaan toelaten. Als het aan het stadsbestuur ligt komt er vanaf 2030 geen andere auto meer binnen de stadsgrenzen.

Niet nieuw

Parijs heeft al enige ervaring opgedaan met het verbannen van brandstofauto’s uit de stad. In de afgelopen periode zijn regelmatig autoloze dagen ingesteld. Daarmee wil het gemeentebestuur zorgen dat de luchtkwaliteit enigszins beheersbaar blijft. Nu meer en meer steden en landen brandstofautoverboden aankondigen ziet Parijs zijn kans schoon om aan te haken. De stap is wel opvallend aangezien de Franse regering zelf een andere deadline voor de plannen heeft gesteld.

Het jaar 2040

Als het aan de Franse overheid ligt wordt namelijk niet in 2030, maar in 2040 de elektrische auto het enige acceptabele vervoermiddel in het land. Dit ligt meer in lijn met andere landen in Europa die ook dit jaar aanhouden als streefjaar. Dat Parijs voorop wil lopen is mogelijk te verklaren aan de hand van een belangrijke economische factor. Parijs is de drukstbezochte stad van Europa. Juist om dit zo te houden wenst het gemeentebestuur snel een einde te maken aan de vervuiling met fijnstofdeeltjes waar de stad mee te maken heeft. Een snellere overstap geeft de stad meer kansen.

Gulden middenweg

Met de keuze voor het jaar 2030 doet Parijs zelfs een kleine concessie aan de eigen plannen. De stad zal namelijk gastheer zijn van de Olympische Zomerspelen in het jaar 2024. Als het aan de gemeente had gelegen was in dat jaar het verbod op diesel- en benzinemotoren al ingegaan. Er bestaat nog wel een mogelijkheid dat dit voor auto’s met een dieselmotor inderdaad het geval gaat zijn. Momenteel mogen auto’s ouder dan 20 jaar niet zonder boete de stad in rijden.

Emiel Buteijn

Emiel is werkzaam bij NOQ – Kapitein Hatterasstraat 30 – 5015 BB TILBURG. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto’s en aanverwante onderwerpen zoals laadpalen, laadstations en elektrische accu’s. Dagelijks schrijft hij meerdere nieuwsberichten met daarin de de laatste nieuwtjes. Voor vragen mailt u mail@noq.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *