Autobeurzen

De grootste autobeurzen op een rij

De auto is wereldwijd het belangrijkste vervoermiddel. Vaak wordt de auto ook nog eens als statussymbool gezien. Autofabrikanten wedijveren al decennialang met elkaar. Dit gaat niet alleen om de mooiste auto, maar ook om de meest geavanceerde auto. Door de komst van elektrische auto’s zijn de technologieën aanzienlijk veranderd. Een deel van de fabrikanten doet zelfs mee aan het prestigieuze Formule E kampioenschap. Met name om nieuwe technieken te testen in extreme omstandigheden. Al deze ontwikkelingen worden wereldwijd gepresenteerd op de internationale autobeurzen. We geven een overzicht van de grootste autobeurzen.

Detroit Motorshow

The Detroit Motorshow is eigenlijk een oude benaming voor de belangrijkste autobeurs in de VS. Voluit heet deze beurs de North American International Auto Show (NAIAS). Deze beurs is jaarlijks de start van de internationale autobeurzen. Deze beurs bestaat al sinds 1907, het jaar dat fabrikanten met elkaar samenwerkten om de nieuwste auto’s aan het publiek te tonen. Grote fabrikanten zoals Chrysler, Ford en het General Motors concern, zijn gevestigd in Detroit. Maar vrijwel ieder automerk heeft deze show gebruikt om nieuwe modellen te introduceren. Het internationale karakter van de show trekt niet alleen Noord-Amerikaanse bezoekers. Van over de hele wereld komen bezoekers naar de NAIAS.

Geneva Autosalon

De officiële naam van de autobeurs in Genève is Salon International de L’Auto et Accessoires. Deze show volgt jaarlijks de Detroit Motorshow. Voor veel prestigieuze merken zoals Ferrari, Lamborghini en Bugatti, is de Geneva Autosalon altijd belangrijk geweest. Voor deze en meer exclusieve automerken is dit het summum van de autobeurzen. Modellen zoals de Lamborghini Countach, Bentley Mulsanne, Porsche 911 GT3 zijn hier aan het grote publiek voorgesteld. Al sinds 1905 komen autofabrikanten samen bij de luchthaven van Genève. Jaarlijks trekt deze autoshow inmiddels meer dan 700.000 bezoekers.

IAA Frankfurt

De Internationale Automobilausstellung (IAA) is een tweejaarlijks Europese autobeurs. Ieder automerk heeft ook hier belangrijke Europese modellen hier gepresenteerd. Niet alleen de Europese fabrikanten zijn goed vertegenwoordigt op de IAA. Ook de Aziatische en Amerikaanse fabrikanten hechten veel waarde aan de IAA. De Europese markt is een belangrijk voor alle grote automarkten. Zeker met de komst van elektrische auto’s. De aanschaf en het gebruik van de EV’s wordt namelijk door de EU erg gestimuleerd. Het evenement wordt tweejaarlijks georganiseerd en wisselt met de Autosalon de Paris.

Autosalon de Paris

De autosalon de Paris is de oudste officiële autobeurs ter wereld. Sinds 1894 wordt de Mondial de l’Automobile georganiseerd. De laatste jaren wisselt deze autobeurs jaarlijks met de IAA in Frankfurt. De editie in 2016 heeft bijna 1,5 miljoen bezoekers getrokken. Dit maakt deze beurs de drukstbezochte show onder de internationale autobeurzen. Met name de Europese autofabrikanten sparen kosten noch moeite, om groot uit te pakken tijdens deze autobeurs.

Tokyo Motor Show

De Tokyo Motor Show wordt ook tweejaarlijks georganiseerd. Onder de autobeurzen is deze show bekend om de presentatie van prototypes. De grote autofabrikanten laten hier hun visie op de toekomst zien door futuristische concept auto’s te tonen. Belangrijke automodellen zijn hier aan het publiek getoond. O.a. de Honda NSX, de Ford Mustang (1993) maar ook de Nissan GT-R werden hier gepresenteerd. De Motor Show die in 1954 is gestart neemt door het prototype-karakter een belangrijke plaats in bij de internationale autobeurzen.

De bovenstaande autobeurzen zijn allemaal de moeite waard om te bezoeken. Met name de presentatie van de nieuwste technologieën op het gebied van EV’s is interessant. Ieder jaar zijn er weer fabrikanten die het publiek weten te verrassen met hun innovaties.

Emiel Buteijn

Emiel is werkzaam bij NOQ - Kapitein Hatterasstraat 30 - 5015 BB TILBURG. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto's en aanverwante onderwerpen zoals laadpalen, laadstations en elektrische accu's. Dagelijks schrijft hij meerdere nieuwsberichten met daarin de de laatste nieuwtjes. Voor vragen mailt u mail@noq.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *