elektrische auto

Je eerste elektrische auto. Dit moet je weten.

Hoewel het grootste deel van de auto’s nog wordt aangedreven door verbrandingsmotoren, worden elektrische auto’s steeds populairder. Een elektrische auto is beter voor het milieu. Hoewel het wel zaak is dat de energiebronnen van de elektriciteit dan wel duurzaam moeten worden. De overheid stimuleert ons om elektrische auto’s te gaan gebruiken.

Elektrische auto in het algemeen

De aandrijving van een elektrische auto is volledig elektrisch. Een conventioneel voertuig heeft over het algemeen een verbrandingsmotor. De verbranding zorgt voor een roterende beweging die via een versnellingsbak omgezet wordt naar draaiende wielen. Een auto met hybride aandrijving heeft een elektromotor die de verbrandingsmotor ondersteunt. Of de auto heeft een elektrische aandrijving waarbij de energie wordt opgewekt met een verbrandingsmotor. Maar een elektrische auto krijgt zijn energie, via de accu, uit het elektriciteitsnet. Daarnaast wordt er energie teruggewonnen wanneer je remt of zelfs gas loslaat.

Duurzaam gebruik

Naast duurzame energie is het gebruik van de auto bepalend voor het ‘groene’ karakter. Door steeds met vol vermogen op te trekken, verbruik je veel energie. Ook laat remmen zorgt indirect voor meer energieverbruik. Daarnaast is het midden in de winter niet altijd nodig om de airconditioning aan te zetten. Ook het onnodig rondrijden met een dakkoffer kost je veel energie. Deze tips gelden voor een auto met verbrandingsmotor, maar zeker voor een elektrische auto.

Verzekering

Net als ieder ander motorrijtuig, moet je een verzekering afsluiten voor een elektrische auto. Iedere autobezitter in Nederland moet namelijk minimaal voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) zijn verzekerd. De aanschafwaarde van elektrische auto’s ligt meestal hoger dan auto’s met een conventionele aandrijving. De Autoverzekering van Centraal Beheer is een goed voorbeeld van een verzekering waarbij je ook voor WA+ of zelfs All Risk kunt kiezen.

Belasting

Naast een autoverzekering moet er ook motorrijtuigenbelasting worden betaald door autobezitters. Ben je echter in bezit van een volledig elektrische auto, dan stoot deze geen CO2 uit. En als dat het geval is hoeft er in Nederland geen motorrijtuigenbelasting te worden betaald. Let op, heb je een hybride auto waarbij de uitstoot niet meer dan 50 gram per kilometer is, dan betaal je de helft van het normaal geldende belastingtarief.

Laden en onderhoud

Om je elektrische auto dagelijks te gebruiken, moet je de accu steeds weer laden. Het is niet moeilijk, wel heeft iedere auto een andere gebruiksaanwijzing. Hierover wordt je vast ingelicht door de autoverkoper. Anders kun je dit in het instructieboekje vinden. Zoek uit of je in aanmerking komt voor een subsidie of zelfs een gratis laadpaal. Sommige gemeenten gaan ver in het subsidiëren. Het onderhoud van een elektrische auto is overigens goedkoper dan andere voertuigen. Door het ontbreken van de verbrandingsmotor zijn er minder slijtdelen. En door het regenereren van energie bij het remmen, slijten je remmen nauwelijks. Onderhoud moet overigens wel door een specialist gebeuren.

Een elektrische auto rijden is beter voor het milieu dan auto’s met andere aandrijvingsvormen. Het is dan wel belangrijk waar de elektriciteit vandaan komt. Een duurzame auto rijden is goed. Zelf duurzaam rijden maakt het nog beter.

Emiel Buteijn

Emiel is werkzaam bij NOQ – Kapitein Hatterasstraat 30 – 5015 BB TILBURG. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto’s en aanverwante onderwerpen zoals laadpalen, laadstations en elektrische accu’s. Dagelijks schrijft hij meerdere nieuwsberichten met daarin de de laatste nieuwtjes. Voor vragen mailt u mail@noq.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *