snelheid

Vier fabrikanten gaan samen oplaadnetwerk opbouwen

Vier grote autofabrikanten gaan samen een elektrisch oplaadnetwerk in Europa opbouwen. Het gaat om BMW, Daimler, Ford en de VW Group. Samen willen zij snel de mogelijkheden met betrekking tot het opladen van elektrische voertuigen verbeteren op plekken waar dit momenteel nog enigszins achterblijft. Dit is op veel plekken in Europa nog het geval.

Nieuw bedrijf

De vier bedrijven hebben samen een nieuw bedrijf als joint venture opgericht. Daarmee gaan zij vierhonderd laadstations bouwen. Hier moeten snelladers komen. Het oplaadwerk moet letterlijk heel Europa gaan beslaan, van Hamburg tot Zuid-Italiƫ. Dit doen de vier bedrijven mede met het oog op de plannen voor nieuwe modellen die zij alle vier recentelijk hebben geopenbaard. Elektrisch rijden staat daarin bij alle vier de ondernemingen centraal.

Elektrische vloot

Omdat de vier bedrijven alle vier meerdere elektrische en plugin hybride modellen voor de komende vijf jaar hebben aangekondigd, gezamenlijk gaat het om zo’n vijftig nieuwe voertuigen, moet er snel aan oplaadmogelijkheden worden gedacht. Dit is immers nodig om te kunnen zorgen dat de auto’s ook daadwerkelijk aantrekkelijk worden om aan te schaffen. Bovendien is de consument nog altijd niet geheel voorbij de zogenaamde range anxiety. Dit betekent dat rijders vinden dat er te weinig kilometers kunnen worden gereden en er te weinig handige oplaadmogelijkheden worden geboden. Opladen duurt immers vaak ook nog enige tijd, als al een oplaadpunt gevonden wordt.

Het oplaadnetwerk

De nieuwe samenwerkingsgroep heeft ook al enkele details over het plan bekendgemaakt. Zo komen de eerste twintig stations volgend jaar in Duitsland, Oostenrijk en Noorwegen te staan. Zij worden ongeveer om de 150 kilometer geplaatst. Om geschikte locaties te vinden wordt samenwerking aangegaan met winkelketens die op de route liggen. In 2022 moeten alle 400 stations in het oplaadnetwerk zijn opgeleverd. Met het netwerk willen de vier gaan concurreren met het netwerk van Tesla dat inmiddels wereldwijd al flink is uitgebreid.

Emiel Buteijn

Emiel is werkzaam bij NOQ - Kapitein Hatterasstraat 30 - 5015 BB TILBURG. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto's en aanverwante onderwerpen zoals laadpalen, laadstations en elektrische accu's. Dagelijks schrijft hij meerdere nieuwsberichten met daarin de de laatste nieuwtjes. Voor vragen mailt u mail@noq.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *