Formule E

Raceklasse voor autonome voertuigen komt er

De zelfrijdende auto lijkt ineens een flink stuk dichterbij gekomen. Hoewel er door verschillende fabrikanten al lang wordt getest en ontwikkeld op dit gebied, is er nu een flinke stap voorwaarts aangekondigd. De raceweekenden van de Formula E worden namelijk aangevuld met een race voor autonome voertuigen. De klasse heet Roboracer.

Grote wens

Het was al lange tijd geen geheim dat het een wens van de organisatie was om een klasse met autonome voertuigen aan de weekenden toe te voegen. Die bestaan nu uit races in twee elektrische klassen. Tot op heden was het nog niet voldoende mogelijk om de autonoom racende auto’s de wegen van de Formula E-circuits op te sturen. Tijdens CES 2018 is echter duidelijk geworden dat er geen barrières meer zijn.

Nvidia

De drijvende kracht achter de raceklasse voor autonome voertuigen zal Nvidia worden. Dit is niet heel opvallend. het bedrijf is ook al door verschillende fabrikanten en belanghebbenden benaderd. Het werkt daardoor bijvoorbeeld samen met Uber en Amazon aan bezorgdiensten die autonoom opereren. Met verschillende autofabrikanten wordt aan software en technologie voor personenvervoer gewerkt. Nu zijn er dus ook de raceauto’s die in de supportklasse van de Formula E gaan rijden. De auto’s bieden geen ruimte voor een coureur, daardoor zijn ze dus daadwerkelijk alleen autonoom in te zetten.

Kort en licht

Doordat er geen mens aan te pas komt zijn de auto’s relatief kort en licht. Ze hebben de afmetingen van kleine personenauto’s. Zoals verwacht mocht worden is er vooral veel ruimte nodig om alle sensors te kunnen plaatsen en op de juiste manier hun werk te kunnen laten doen. Deze worden ondersteund door een aantal camera’s en GPS-verbindingen. Hoewel de auto’s helemaal klaar lijken is nog geen definitieve jaargang vastgesteld waarin de klasse daadwerkelijk aan de raceweekenden toegevoegd gaat worden. Dit zal waarschijnlijk binnenkort bekendgemaakt gaan worden.

Emiel Buteijn

Emiel is werkzaam bij NOQ - Kapitein Hatterasstraat 30 - 5015 BB TILBURG. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto's en aanverwante onderwerpen zoals laadpalen, laadstations en elektrische accu's. Dagelijks schrijft hij meerdere nieuwsberichten met daarin de de laatste nieuwtjes. Voor vragen mailt u mail@noq.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *