Solar

Nederlandse startup Lightyear gaat zonneauto produceren

Dat de volgende stap in elektrisch rijden de auto op zonne-energie is, daar zijn velen het al over eens. Dat die stap heel snel dichterbij komt blijkt de laatste weken. Het Nederlandse bedrijf Lightyear kan al in 2019 een auto op zonne-energie op de markt gaan brengen die klaar is voor verkoop.

Volledig elektrisch

De auto krijgt de naam Lightyear One. Hij zal volledig elektrisch zijn en uitsluitend op zonne-energie rijden. Dit betekent bijna als vanzelf dat zijn actieradius een enorme omvang heeft in verhouding tot andere elektrische voertuigen. De One zou op een volle batterij zo’n achthonderd kilometer moeten kunnen rijden. Daarmee zou één van de grootste drempels voor consumenten overwonnen kunnen worden. De beperking in afstand is namelijk vaak nog het grootste struikelblok.

Opladen

De auto wordt bedekt met geïntegreerde zonnepanelen. Daardoor laadt hij dus gedurende de dag op. Dit brengt de langere actieradius met zich mee. Het zorgt er ook voor dat het opladen bij oplaadpunten nagenoeg onnodig zal worden. Tenzij de gehele batterij over een lange afstand moet worden gebruikt. Ook in de wintermaanden kan weleens wat bijladen nodig zijn. Dit kan overigens op het gewone stroomnet. Het is niet nodig om hiervoor een specifiek laadstation op te zoeken. De auto wordt geleverd met een stekker die in gewone stopcontacten past. Vanaf 2019 zal een klein aantal Lightyear One modellen beschikbaar zijn.

Navolging

De kans dat de Lightyear One snel navolging krijgt is flink aanwezig. Zo kondigde batterijfabrikant Panasonic recentelijk al aan dat het zich meer en meer zal richten op zonnepanelen voor auto’s. Onder andere Toyota zou hier graag gebruik van willen maken. Ook andere autofabrikanten zien in zonne-energie de oplossing voor het actieradiusprobleem. Dat de One een voorloper is komt onder andere door de kennis die is opgedaan tijdens Solar Races waar studententeams aan meedoen. Lightyear One komt voort uit een studententeam van de Universiteit van Eindhoven.

Emiel Buteijn

Emiel is werkzaam bij NOQ – Kapitein Hatterasstraat 30 – 5015 BB TILBURG. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto’s en aanverwante onderwerpen zoals laadpalen, laadstations en elektrische accu’s. Dagelijks schrijft hij meerdere nieuwsberichten met daarin de de laatste nieuwtjes. Voor vragen mailt u mail@noq.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *