laadstation

Enevate komt met batterij die supersnel opgeladen wordt

Het opladen van de batterij van elektrische auto’s heeft de afgelopen tijd een flinke sprong vooruit gemaakt. Toch is het einde nog niet in zicht. Batterijfabrikant Enevate komt nu met een batterij die nog sneller opgeladen kan worden. Daarmee kan binnen enkele minuten een normale accu vrijwel volledig gevuld worden.

tachtig kilometer

De techniek, die luistert naar de naam HD-Energy Technology, zorgt ervoor dat binnen een minuut voldoende stroom in de accu wordt gepompt om tachtig kilometer te kunnen rijden. Wordt de batterij vijf minuten opgeladen met de techniek, dan zal dat zo’n vierhonderd kilometer opleveren. Dit is een flinke verbetering ten opzichte van de lithium-ion batterijen die nu op de markt zijn. Daarnaast hebben de batterijen meer voordelen te bieden.

Gemakkelijk in gebruik

Naast de oplaadtijd voldoet de nieuwe batterij van Enevate aan meer wensen die de industrie heeft. Zo worden de batterijen steeds kleiner. Dit maakt het gemakkelijker om ze in de auto te plaatsen zonder dat deze te zwaar wordt of dat de ruimte wordt beperkt. Bovendien wordt het goedkoper om de batterij te produceren. Ook zijn de batterijen met enige verdere ontwikkeling straks geschikt voor een flinke actieradius. Vooral de laatste factor is van belang. Veel consumenten wensen dat de afstand die op een volle batterij te rijden is een stuk verder wordt uitgebreid de komende tijd.

Tankstations

De nieuwe techniek lijkt vooral goed nieuws voor de klassieke tankstations. Een groot probleem voor het commercieel benutten van laadstations was immers de lange tijd die nodig was om batterijen te vullen. Met deze techniek kan een tankstation meer trouw blijven aan zijn huidige businessmodel. Daarbij vloeit het verkeer als het ware door het station voor een korte tankbeurt waarbij de auto snel gevuld kan worden zoals dat nu ook met benzine en diesle het geval is. Verschillende tankstations zoeken al enige tijd naar deze mogelijkheden.

Emiel Buteijn

Emiel is werkzaam bij NOQ - Kapitein Hatterasstraat 30 - 5015 BB TILBURG. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto's en aanverwante onderwerpen zoals laadpalen, laadstations en elektrische accu's. Dagelijks schrijft hij meerdere nieuwsberichten met daarin de de laatste nieuwtjes. Voor vragen mailt u mail@noq.nl.

Een reactie

  1. Zo’n bericht is misschien leuk voor niet techneuten, maar ik had graag gezien dat ook een stukje zou worden gewijd aan de techniek daarvan. Is het gebaseerd op de batterij van Toshiba?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *