Bus

Elektrische bus verbreekt afstandsrecord op accu

Een elektrische bus van Proterra heeft het afstandsrecord op een volle accu gebroken. De bus reed in het totaal 1.101 mijlen op de accu. Dat is omgerekend ongeveer 1.772 kilometer. Niet eerder reed een bus of een ander elektrisch voertuig zo ver op één accu. Al zijn daarbij onofficiële records niet meegewogen.

Capaciteit

De reden waarom de bus zoveel verder is gekomen dan andere voertuigen tot nu toe zit hem in de capaciteit. De Proterra Catalyst E2 Max, zoals het voertuig heet, heeft 660 kWh ter beschikking. Dat is bijvoorbeeld zes tot tien keer zoveel als de gemiddelde elektrische personenauto. Dit maakt het dan ook te verklaren waarom de bus zes tot tien keer zo ver kon reiken ten opzichte van de actieradius van gewone elektrische auto’s.

Populaire onderneming

Het record is desondanks wel zeer belangrijk voor Proterra. De fabrikant heeft al meerdere elektrische modellen ontworpen. Daarmee trok het de aandacht van zeer veel investeerders in de branche. Onder andere General Motors en BMW hebben geld in Proterra gestoken. De Catalyst E2 Max is op dit moment wel het paradepaardje. De bus moet doorbreken bij de busmaatschappijen die lange afstanden rijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vakantiereizen. Daarnaast moet de technologie worden ontwikkeld voor kleinere voertuigen zodat deze ook verder kunnen gaan reiken.

Test

De recordpoging komt wel met een disclaimer. Het is namelijk zo dat de afstand is afgelegd op een circuit. Daarvoor werd het circuit in Indiana gebruikt. Dit betekent dus dat de bus geen last had van alles wat in het gewone verkeer op zijn pad kan komen. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om bijvoorbeeld langzamer te rijden en een vast tempo aan te blijven houden. Veel remmen en optrekken is immers niet nodig. De afstand van 1.772 kilometer zal daarom niet direct op de openbare weg geëvenaard kunnen worden door het voertuig van Proterra

Emiel Buteijn

Emiel is werkzaam bij NOQ – Kapitein Hatterasstraat 30 – 5015 BB TILBURG. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto’s en aanverwante onderwerpen zoals laadpalen, laadstations en elektrische accu’s. Dagelijks schrijft hij meerdere nieuwsberichten met daarin de de laatste nieuwtjes. Voor vragen mailt u mail@noq.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *