Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat n op de drie autos een boete voor te hard rijden kreeg. In totaal telde Nederland vorig jaar zon negen miljoen autos en er werden 2,9 miljoen boetes uitgeschreven voor te hard rijden. In zijn totaliteit werden er 5,8 miljoen boetes uitgeschreven. Bovendien constateerde het CBS dat jongeren vaker beboet worden dan de oudere weggebruiker. Vier op de tien 19-jarigen werden in 2017 op de bon geslingerd tegenover twee op de tien 80-plussers. Ook worden bedrijfswagens vaker bekeurd dan autos van particulieren.
Plug-in hybrides en elektrische autos vaker beboet
Wat verder opviel is dat bestuurders van plug-in hybrides en elektrische auto’s relatief gezien meer boetes kregen dan bestuurders van autos die op benzine, diesel of lpg reden. Met name de Tesla bestuurders krijgen vaak een bekeuring voor het overtreden van de snelheid. In Nederland rijden er zon negenduizend autos van het merk Tesla rond en 75% van de bestuurders kreeg in 2017 ten minste n bekeuring voor te hard rijden. Als we verder gaan kijken naar de bestuurders van welk automerk het vaakst een bekeuring krijgen, dan staat Audi op nummer twee. Op nummer drie vinden we BMW en op nummer vier Volvo. Bijna de helft van deze bestuurders werden bekeurd. Porsche-bestuurders werden niet het vaakst bekeurd, maar zij reden gemiddeld gezien wel het meeste te hard. Een gemiddelde bekeuring werd uitgeschreven voor een overtreding van 9,3 kilometer per uur.
Als we nu gaan kijken naar de autos die het minst bekeurd werden voor snelheidsovertredingen, dan vinden we op de eerste plek de bestuurders van de Daihatsu. Slechts n op de vijf Daihatsu bestuurders werd op de bon geslingerd. Daarbij was de snelheid waarvoor ze bekeurd ook het laagste van alle marken: gemiddeld 7,4 kilometer per uur. Ook bestuurders van een Daewoo en Suzuki kregen relatief weinig boetes.
Voorheen werden met de verkeersovertredingen gaten in de begroting van het ministerie gedicht, maar sinds 2017 gaat dit naar de algemene schatkist. Hiermee wordt er tegengegaan dat er boetes worden uitgeschreven omdat dit geld oplevert.