Elektrische auto’s zijn niet brandgevaarlijker dan normale auto’s. Het risico op een brand is niet hoger en als er een brand is, is die niet gevaarlijker dan een brand van een auto met verbrandingsmotor. Dat vertelde Karl-Heinz Knorr, gediplomeerd fysicus en hoofd van de brandweer van Bremen, in een interview met het Duitse blad Der Spiegel.
Een elektrische auto bevat niet meer energie dan een auto met een brandstoftank aan boord. Daardoor kan zo’n brand nooit gevaarlijker zijn. Ook produceert een brandende elektrische auto net zulke en net zoveel giftige dampen. Maar de manier waarop deze soorten auto’s branden en de soort dampen die er vrijkomen, zijn wel verschillend, vertelt Knorr.
Brand komt niet vaker bij elektrische auto’s
Volgens Knorr is het zo dat beide soorten auto’s een even groot gevaar vormen. Het aantal branden met elektrische auto’s is naar rato niet meer dan het aantal branden met auto’s met verbrandingsmotor. Omdat elektrische auto’s nog nieuw zijn, komen branden met elektrische auto’s wel vaker voor in het nieuws. Knorr is van mening dat daardoor ten onrechte wordt afgespiegeld dat het brandgevaar van elektrische auto’s groter in het nieuws.
Brand van elektrische auto is ook niet gevaarlijker
Die branden zijn volgens Knorr ook niet gevaarlijker. Beide soorten auto’s hebben namelijk evenveel energie aan boord, namelijk de energie die nodig is om een auto van A naar B te brengen. Zowel de accu van een elektrische auto als de brandstof van een normale auto bevat dus evenveel energie voor een brand. De grootte van een brand van beide soorten auto’s is volgens Knorr dan ook vergelijkbaar. Beide typen produceren even veel warmte en giftige dampen
Elektrische auto’s branden anders, niet meer of vaker
Karl-Heinz Knorr, gediplomeerd fysicus en hoofd van de brandweer van Bremen, vindt ook dat zowel elektrische auto’s als auto’s met verbrandingsmotoren helemaal niet zo vaak branden. Elektrische auto’s branden volgens Knorr dus niet vaker maar branden wel anders dan auto’s met verbrandingsmotoren. Dat betekent dus dat er andere blus- en opslagmethoden voor nodig zijn.
Veel water
Wanneer een elektrische auto brandt, wordt er thermische energie in de accu wordt opgewekt waardoor de brand van de ene accucel naar de andere over kan springen. Dit chemische proces kan het beste door intensieve koeling worden onderbroken, zodat er voor het blussen van een brandende elektrische auto veel meer water nodig is.
Aandacht voor vervoer en opslag
Volgens Knorr kan een brand bij een elektrische auto later – tot wel 24 uur – weer oplaaien. Dat betekent dat er extra aandacht aan het vervoer en opslag van zo’n auto moet worden geschonken. Sleepbedrijven moet volgens Knorr dus beter worden geïnstrueerd over de het vervoeren en opslaan van wrakken van elektrische auto’s.
5 Reactie
Dat beide soorten auto’s evenveel energie aan boord hebben om van A naar B te komen klopt niet. Een ICE heeft 3 tot 4x zo veel energie aan boord. Dat is nodig vanwege het veel lagere rendement van een ICE vergeleken met een EV
Beste Jan, dat klopt inderdaad. Een EV heeft een hoger rendement en hoeft daardoor minder energie aan boord te hebben. Ik ben het met je eens. Het betreft hier een citaat, wat we dus niet zomaar kunnen wijzigen.
Je weet niet meer wie je allemaal moet geloven, autoweek schrijft een heel ander ( negatief ) verhaal. Maar ja als onze koning overal lak aan heeft, wat dan?????
De brandweer adviseert om opladen te realiseren op straatniveau maar nu willen ze in onze parkeergarage onder ons huizenblok laadpalen installeren voor de eigenaren die een elektrische auto willen aanschaffen. De gemeente Amsterdam wil in 2030 alleen elektrische auto’s in Amsterdam. Los van het dit onhaalbare idee is het wel een goed idee om voor 250 parkeerplaatsen onder de grond laadpalen te installeren. Hoe kijkt u daarnaar?
Bij nieuwbouwcomplexen is het sowieso verplicht om een aantal laadpalen te installeren, ook ondergronds. Elektrisch rijden is over 10 jaar net zo normaal als de hond uitlaten dus er zullen echt overal laadpunten zijn. Mijn persoonlijke mening is dat er ook bij auto met een verbrandingsmotor sprake is van brandgevaar. De naam zegt het al. En daarbij ook explosiegevaar. Bedenk eens dat de gemiddelde auto zo’n 25 liter in de tank heeft, met in de halfvolle tank ook nog eens 25 liter benzinedamp. En er zijn heus wel eens auto’s met een lekkende tank of brandstofleiding…. Dan is een vonkje al genoeg voor een drama. Het brandgevaar zit – en dat is nogmaals mijn persoonlijke mening – eerder in onoordeelkundig gebruik van elektrische apparaten (stekkers er aan het snoer uittrekken, lampen slecht aansluiten, elektrische kachels die half afgedekt zijn, veel stekkerblokken aan elkaar koppelen etc) en onveilige elektrische apparatuur. De enorme hoeveelheid elektronica die we tegenwoordig in huis hebben, die bijna nooit uit kan maar altijd op standby staat, en de goedkope ‘Chinese’ laders van smartphones en tablets zijn ook dingen waar ik me zorgen over maak.
Laadpalen zijn hoogwaardige producten. Als die goed zijn aangesloten kan daar weinig mee fout gaan. De inwendige laders van elektrische auto’s voldoen ook aan de hoogste eisen en ook de accu’s worden vooraf zeer uitgebreid getest. Bovendien wordt de (temperatuur van de) accu tijdens het laden voortdurend gemonitord. De aanwezigheid van tientallen laadpalen in een parkeergarage zou voor mij geen reden om daar niet boven te willen wonen of werken.
Op de landelijke website van de brandweer staat dat er extra risico’s zijn als er elektrische auto’s worden geladen. Hoewel ik de mening van deze professionals moet respecteren, vind ik het jammer dat het niet wordt genuanceerd naar andere risico’s. Want ook brandende auto’s met verbrandingsmotoren geven een heleboel giftige rook. De Duitse brandweer heeft er onderzoek naar gedaan, en die zegt ook dat er andere risico’s zijn, in plaats van meer risico’s. Ook het blussen gaat anders. Als u het Duits een beetje machtig bent, is hier een interview met Jochen Zehfuß, een expert op dit gebied. Ik quote daar het volgende uit, dat al veel duidelijk maakt:
Ulrich Blumenthal: Geraten E-Autos schneller in Brand als kraftstoffbetriebene Fahrzeuge?
Jochen Zehfuß: Nein, sie geraten nicht schneller in Brand.