Met de zogenaamde ‘vehicle-to-grid’ technologie kunnen elektrische auto’s de energie in hun accu weer teruggeven aan het elektriciteitsnet. Dat zouden ze kunnen doen als er meer vraag dan aanbod is. Zo helpen ze mee om de schommelingen in de energievoorziening op te vangen.
Groene stroom
De schommelingen in groene energie, die altijd afhankelijk is van de hoeveelheid wind en zonlicht, zijn nog sterker. Als onze elektriciteitsmix straks nog ‘groener’ is en we bovendien nog meer van elektriciteit afhankelijk zijn, is het stabiliseren van het net steeds belangrijker. Daarom staan wij helemaal achter het idee van de Volkswagen Groep om vehicle-to-grid (V2G) technologie in al zijn elektrische auto’s toe te gaan passen. Want alleen als genoeg elektrische auto’s via V2G als ‘buffer’ kunnen worden ingezet, kunnen die de schommelende energievoorziening uit hernieuwbare bronnen te stabiliseren. Het principe werkt namelijk niet als dat er alleen een handjevol V2G-compatible elektrische auto’s beschikbaar zijn.
Vehicle-to-grid
De V2G technologie is niet zo heel nieuw. Met name Nissan is daar ook al druk mee bezig. Zo’n acht jaar gelden introduceerde Nissan ook al de vehicle-to-X-technologie (V2X) en test deze technologie in meerdere pilots. Sommige auto’s, zoals de nieuwe Hyundai en Kia modellen krijgen V2L. Dat staat voor vehicle-to-load zodat je er andere voertuigen mee op kunt laden of elektrische apparatuur van energie kunt voorzien. Maar de V2G is toch wel de meest interessante optie.
Energiebuffer
Met V2G kunnen elektrische voertuigen niet alleen helpen om de energie uit hernieuwbare energiebronnen te stabiliseren. Ze kunnen ook energie opslaan die anders verloren zou gaan. Volgens een bericht in het Duitse Handelsblatt gaat er alleen al in Duitsland per jaar al 6.500 GWh per jaar aan groene stroom ’verloren’, ongeveer één procent van het jaarlijkse Duitse verbruik. Dat komt omdat er soms overcapaciteit aan herwinbare energie. Dat komt wel eens voor tijdens winderige dagen, wanneer de windmolens extra veel elektriciteit genereren. Als daar niet direct behoefte aan is en er niet voldoende opslagcapaciteit is, dan gaat die overcapaciteit verloren.
Via V2G zou je die energie in elektrische auto’s op kunnen slaan. De Volkswagen Groep rekende uit dat voor de opslag van die verloren gegane energie zo’n 2,7 miljoen V2G-compatible elektrische auto’s nodig zijn. Dat zijn er een heleboel. Vandaar dat V2G alleen écht zin heeft als nagenoeg alle auto’s geschikt voor V2G zijn.
MEB-platform wordt V2G-compatible
Volgens het Handelsblatt wil de Volkswagen Groep alle elektrische auto’s die op de tweede generatie van het MEB-platform worden gebouwd, standaard geschikt maken voor V2G. Alle elektrische auto’s van Volkswagen, Audi, Skoda, Seat en Cupra die vanaf 2022 worden gemaakt en op het MEB-platform staan, zijn dan geschikt voor V2G. Deze zullen dan, als de eigenaars toestemming geven, deel gaan uitmaken van een “gedistribueerd net”.
4 Reactie
Deze v2g techniek is in mijn optiek de oplossing van zoveel mogelijk gebruik maken van eigen opgewekte groene energie plus de opslag van de overcapaciteit.
Ik heb sinds 1 jaar 8 zonnepanelen op het dak liggen en heb gemerkt dat ik daar heel veel voordeel uit haal. Dit mede door de tot nu toe betaalde teruglevering aan het net ( de saldering). Ik moet er niet aan denken dat er over een paar jaar een situatie gecreëerd is waarbij ik niets meer betaald krijg voor de door mij opgewekte energie. Zoveel als mogelijk zelf gebruiken is alleen mogelijk als ik het overschot op kan slaan voor gebruik op andere momenten. “s Avonds de auto aan het thuisnetwerk om de woning van stroom te voorzien.
De toekomst gaat er dan nog veel rooskleuriger uitzien doordat we dan echt groene energie gebruiken om ons te verplaatsen. Geen co2 uitstoot meer van de verbranding van fossiele brandstof, ook niet voor kolen of gasgestookte energiecentrales.
Wanneer gaat deze technologie uiteindelijk beschikbaar zijn in Europa? Navraag bij constructeurs leert me dat het nog niet voor onmiddellijk is. Mijn aankoop van een elektrische wagen wordt hierdoor bepaald. Nu kopen heeft blijkbaar weinig zin want de technologie zou niet kunnen toegepast met terugwerking.
Wij verwachten dat Volkswagen deze technologie eind dit jaar in de nieuwe generatie MEB-platformen gaat leveren. Volkswagen is nu bezig om dit platform een upgrade te geven. Ook Hyundai is bezig om voertuigen met deze technologie te ontwikkelen. Ook dit zal niet zo lang meer duren. Ze hebben bij Hyundai (en ds ook Kia) nu al V2L. V2G (of V2X) is een volgende (logische) stap waar ze gisteren al meer over bekend maakten.
Welke op dit moment leverbare elektrische auto’s hebben al de mogelijkheid van V2G?