Toyota

Toyota onthult zelfrijdende conceptcar op CES 2018

Hoewel zelrijdende auto’s nog enige tijd van de weg af zullen blijven, besteden autofabrikanten wel meer en meer aandacht aan de autonomie. Toyota heeft op de CES 2018 beurs bijvoorbeeld een conceptcar gepresenteerd die aan de verwachtingen voor de toekomst voldoet. Het project draagt de naam e-Palette en is een samenwerking tussen meerdere partijen.

Visie

De 4,8 meter lange e-Palette is niet direct een auto die in productie zal worden genomen. Op de beurs in las Vegas wil Toyota vooral laten zien wat er mogelijk is. Er zijn echter ook andere visies op autonoom rijden te bedenken, zo stelt de Japanse fabrikant. De definitieve vorm van de zelfrijdende auto zal dan ook nog even op zich laten wachten, zo denkt men in Japan.

Samenwerking

De e-Palett mag dan niet de definitieve versie zijn, maar er zijn wel veel partijen bij betrokken. Toyota ontwikkelde de auto samen met Amazon.com, Mazda Motors, Uber Technologies, Didi Chuxing Technology en Pizza Hut. Met Uber is bijvoorbeeld aan een variant voor personenvervoer gewerkt. Amazon en Pizza Hut waren daarentegen betrokken bij de e-Palette die bestemd is voor goederenvervoer. De auto zou ook kunnen variëren in vorm van 4 tot 7 meter in lengte. Daarbij wordt ook gedacht aan gebruik als foodtruck en als camper. Er is echter nog wel meer ontwikkeling nodig voor het daadwerkelijk hiervan komt.

Voorbij 2020

Toyota wil nu doorzetten op het gebied van zelfrijdende auto. Bij de presentatie van dit model stelde de Japanse fabrikant ook doelen. Zo wil het binnen drie tot vier jaar gaan beginnen met testen op de weg in de Verenigde Staten. Wel wil het bedrijf al modellen inzetten voor vervoer tijdens de Olympische Spelen in Tokio in 2020. Bovendien wel het bedrijf met zijn partners onderzoeken hoe een zo compleet mogelijk pakket kan worden aangeboden aan potentiële klanten. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan verzekeringsdiensten, onderhoud en een betaalplan.

Emiel Buteijn

Emiel is werkzaam bij NOQ - Kapitein Hatterasstraat 30 - 5015 BB TILBURG. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto's en aanverwante onderwerpen zoals laadpalen, laadstations en elektrische accu's. Dagelijks schrijft hij meerdere nieuwsberichten met daarin de de laatste nieuwtjes. Voor vragen mailt u mail@noq.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *