In de Volkskrant heeft journalist Bard van de Weijer een interessant artikel geschreven over de financile gevolgen van het elektrisch rijden. Het beleid om het gebruik van elektrische autos te stimuleren zorgt ervoor dat overheid de komende jaren honderden miljoenen euros aan inkomsten mis gaat lopen.
Inkomstenderving
Uit de berekeningen die consultancybureau Roland Berger op verzoek van de Volkskrant heeft gemaakt, blijkt dat als dat beleid niet verandert de inkomstenderving voor de fiscus over drie jaar op kan lopen tot bijna 600 miljoen euro per jaar. Een groot deel van die inkomstenderving komt doordat rijders van een elektrische auto geen brandstofaccijns betalen. Zakelijke rijders reden voorheen vooral diesels. Nu elektrisch rijden voordeliger voor ze is, loopt de fiscus door de BPM-vrijstelling voor elektrische autos ook de extra toeslag op de BPM voor diesels mis. Bovendien kunnen zakelijke rijders ook nog eens profiteren van een lagere bijtelling. De maatregelen om potentile kopers van elektrische autos over de streep trekken kost de overheid dus heel veel geld.
Bijna 600 miljoen euro per jaar
Ongeveer vier procent van de nieuwe personenwagens die in Nederland worden verkocht is volledig elektrisch. Omdat veel fabrikanten vanaf volgend jaar nogal wat betaalbare modellen op de markt brengen, zal dit aantal naar verwachting snel stijgen. Volgens consultant Casper Veenman van Roland Berger bedraagt de inkomstenderving voor de fiscus dit jaar al ruim 174 miljoen euro. Als in 2021 tien procent van de autos elektrisch is en de huidige stimuleringsmaatregelen niet veranderen, is dit bedrag opgelopen tot bijna 600 miljoen.
Een miljoen elektrische autos in 2025
Volgens hoogleraar autotechnologie Maarten Steinbuch van de TU Eindhoven zullen rond 2025 een miljoen elektrische autos rondrijden in Nederland. Een op de acht personenwagens zal dan elektrisch zijn. Als het overheidsbeleid ongewijzigd blijft, zal de inkomstenderving zelfs op kunnen lopen tot meer dan 1 miljard euro per jaar. Niettemin is Steinbuch voorstander van het handhaven van de stimuleringsmaatregelen tot halverwege het volgende decennium. Dit om de technologie van de grond te krijgen.
Belastingvoordelen onhoudbaar
De belastingvoordelen zijn op termijn dan ook onhoudbaar, zegt Staatssecretaris Snel van Financin. Volgens zijn woordvoerder zullen ze op termijn worden afgebouwd, al liggen ze in ieder geval vast tot 2020. Ook zegt woordvoerder dat het gedeeltelijk afbouwen van de belastingvoordelen wel eens zou kunnen botsen met de klimaatdoelstellingen van het kabinet. Een deel van dat geld komt volgens de woordvoerder terug via de energiebelasting op elektriciteit.
Werkgelegenheid
Ook komt er een deel van de gederfde inkomsten terug via de loonbelasting. Volgens hoogleraar Steinbuch hebben de stimuleringsmaatregelen van de overheid namelijk zon vierduizend banen opgeleverd, waardoor er weer wat extra inkomsten via de loonbelasting zijn.
Bron: de Volkskrant