Met de komst van een volledig elektrische Jeep Compass verlegt het avontuurlijke, stoere Amerikaanse automerk zijn focus weer een beetje meer. De vorige generatie van deze SUV had nog een beetje ruige uitstraling. Maar Jeep mikt in deze nieuwe generatie nadrukkelijk op gezinnen en leaserijders: meer beenruimte, meer comfort, meer actieradius — en standaard voorwielaandrijving. Vierwielaandrijving is nog steeds mogelijk, maar niet langer vanzelfsprekend. Daarmee past Jeep zich aan de Europese praktijk aan, gelukkig wel zonder z’n herkenbare design en merkuitstraling al te veel los te laten. Maar voelt dit nog als een Jeep aan, of is dit gewoon een handige gezinsauto met een Jeep-logo?
Minder stoer, meer geschikt voor het gezin
De nieuwe Jeep Compass oogt nog steeds als een Jeep: robuust, hoekig, met de kenmerkende zeven sleuven in de grille. Maar onder die vertrouwde buitenkant is de koers ingrijpend gewijzigd. Geen nadruk meer op ruig terrein of avontuurlijke tochten, of als werkpaard, maar op dagelijks gebruik. De volledig elektrische Compass mikt op jonge gezinnen, zakelijke rijders en EV-kopers die op zoek zijn naar bereik en bruikbaarheid in een herkenbare SUV.
Dat zie je terug in de indeling. Met 550 liter bagageruimte, 34 liter aan opbergruimte en extra beenruimte achterin is hij klaar voor ritjes naar school, vakanties of files op de A2. De elektrische Compass is er met 213 pk en voorwielaandrijving als standaard, goed voor 500 kilometer actieradius. Later komt er een versie met tot 650 kilometer bereik — ook dan in SUV-verpakking, maar zonder terreinambities. Vierwielaandrijving blijft optioneel, met een slimme elektromotor achterin die zelfstandig tractie regelt als het nodig is.
Techniek elektrische Jeep Compass afgestemd op Europese markt
De Compass staat op het STLA Medium-platform van Stellantis, hetzelfde onderstel als onder de nieuwe Peugeot E-3008 en Opel Grandland Electric. Daarmee deelt hij niet alleen zijn technische basis, maar ook zijn rijgedrag en EV-eigenschappen. Geen robuuste offroad-architectuur, maar een efficiënt, geoptimaliseerd platform voor elektrisch rijden op asfalt.
De elektrische Compass wordt geleverd met een 74 kWh-accu en haalt daarmee 500 kilometer WLTP-actieradius. Snelladen gaat tot 160 kW, waarmee je in 30 minuten van 20 naar 80 procent kunt laden. Uniek in zijn klasse: een 22 kW AC-lader is standaard. Dat maakt hem niet alleen geschikt voor de snelweg, maar ook voor wie vaak thuis of op het werk wil laden.
De krachtigste versie krijgt 375 pk, vierwielaandrijving en een achteras met 3.100 Nm koppel. Maar voor wie gewoon comfortabel wil rijden en zuinig wil laden is de versie met 213 pk en voorwielaandrijving de meest logische keuze. Prestaties genoeg, zonder overdaad.
Binnenruimte en comfort boven alles in de elektrische Jeep Compass
Waar Jeeps vroeger vooral draaiden om doorgaan-waar-anderen-blijven-hangen, draait deze Compass om zitcomfort, binnenruimte en slimme technologie. De nieuwe generatie is met 4,55 meter nog steeds compact genoeg voor stedelijk gebruik, maar biedt binnenin aanzienlijk meer ruimte dan voorheen. De beenruimte achterin is met 55 mm toegenomen, de achterbank heeft een 40/20/40-verdeling en de kofferbak biedt standaard 550 liter.
Standaard zijn een 10-inch digitaal instrumentarium en een 16-inch infotainmentscherm met connected services en OTA-updates. Rijhulpsystemen op niveau 2 zijn inbegrepen, net als stoel- en stuurverwarming. Wie meer wil, kiest voor opties zoals een panoramadak, stoelmassage, ventilatie of een warmtepomp. Daarmee nestelt de Compass zich in het hogere middensegment van gezins-EV’s — tussen modellen als de Skoda Enyaq, Citroën ë-C5 Aircross en Peugeot E-3008 in.
Je merkt: het draait niet om sensatie, maar om gemak. En daar is binnen het elektrische SUV-aanbod zeker behoefte aan.
Elektrische Compass: een ander soort Jeep
Voor wie Jeep vooral kent van de Wrangler of de klassieke Cherokee, zal de nieuwe Compass even wennen zijn. De Compass was natuurlijk al wat meer een ‘geciviliseerd’ model maar de nieuwe generatie gaat daar nog een stapje verder in. Maar wie kijkt naar wat gezinnen en forenzen echt nodig hebben — actieradius, laadsnelheid, binnenruimte, comfort — ziet dat deze Compass juist bijzonder goed aansluit bij die praktijk.
Het Jeep-DNA is niet verdwenen, maar opnieuw geïnterpreteerd. En behoorlijk ook. Maar er is nog altijd een combinatie van robuuste looks, een zekere eigenzinnigheid en de optie voor vierwielaandrijving. Maar het is wel verpakt in een rustiger, doordachter geheel. Misschien is dat wel precies wat nodig is om als Jeep een rol van betekenis te kunnen spelen op de Europese markt.
Voor gezinnen die net iets anders willen dan de mainstream, maar geen zin hebben in compromissen op comfort of techniek, is dit misschien niet de logische keuze. Maar wel een van de interessantere alternatieven.