Las Vegas

Autonome dienst in Las Vegas wordt uitgebreid

De opkomst van autonoom rijdende elektrische voertuigen lijkt langzaam maar zeker aan momentum te winnen. Een dienst van ongeveer een kilometer in lengte in las Vegas krijgt namelijk uitbreiding. Daar rijdt al enige tijd een busje heen en weer. De dienst wordt na uitbreiding de grootste in de Verenigde Staten.

Drie haltes

De dienst gaat na uitbreiding in een ronde rijden. Op de route zullen drie haltes komen te liggen. Hoewel de busjes autonoom rijden zijn ze niet onbemand. Er zit altijd een bestuurder klaar om het stuur over te nemen zodra er een gevaarlijke situatie ontstaat. Desondanks is het wel de bedoeling dat het busje door de software wordt aangestuurd. Het programma in Las Vegas loopt al sinds januari van 2017.

Uitgebreide software

De busjes zijn flink uitgerust met allerlei software en hulpmiddelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om LIDAR, GPS, een grote hoeveelheid camera’s en software zoals V2I. Dit staat voor vehicle tot infrastructure. Op de route in de straten van Las Vegas zijn sensoren geplaatst. Deze communiceren met de systemen zodat de vervoersmiddelen op de juiste route blijven rijden. Daarnaast kan er gecommuniceerd worden met bijvoorbeeld stoplichten om te zorgen dat het verkeer natuurlijk blijft doorvloeien door de straten van het stadscentrum. Dit is het systeem waarvan velen geloven dat het op termijn in alle steden zijn intrede zal gaan doen.

Franse onderneming

Hoewel de dienst in Las Vegas opereert is hij in handen van de Franse onderneming Keolis. De busjes zijn ook gemaakt door een Franse onderneming, Navya. Het bedrijf wil met deze proef veel informatie vergaren voor diensten die het op andere plekken op de wereld wil gaan uitrollen. Ook wil het bijvoorbeeld van reizigers weten hoe zij de reis met de autonoom rijdende voertuigen ervaren. Er zijn ook enkele proeven in andere steden gaande. Onder andere in Ann Arbor in Michigan.

Emiel Buteijn

Emiel is werkzaam bij NOQ - Kapitein Hatterasstraat 30 - 5015 BB TILBURG. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto's en aanverwante onderwerpen zoals laadpalen, laadstations en elektrische accu's. Dagelijks schrijft hij meerdere nieuwsberichten met daarin de de laatste nieuwtjes. Voor vragen mailt u mail@noq.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *