Elektrisch rijden is populair, helemaal onder zakelijke rijders. Het aanbod aan elektrische auto’s groeit snel en er is steeds meer mogelijk. Maar hoe kies je de juiste auto in een markt die zo snel verandert? We vertellen waar je op moet letten als je een elektrische (lease)auto overweegt.
Wat mag de auto kosten?
Begin met je budget. Wat kun én wil je (per maand) uitgeven aan de auto? Let op wat er in dat bedrag zit. Bij operational lease zijn zaken als onderhoud, verzekering en wegenbelasting meestal inbegrepen, maar word je geen eigenaar van de auto. Koop je de auto of kies je voor financial lease? Dan betaal je dat juist zelf, maar ben je wel eigenaar en krijg je te maken met afschrijving.
Rijd je de elektrisch auto meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan betaal je bijtelling. Voor elektrische auto’s in 2025 geldt 17% bijtelling over de eerste € 30.000 van de cataloguswaarde. Over het deel daarboven betaal je 22%. Neem dit mee in je berekening.
Hoeveel en hoelang ga je in de auto rijden?
Kies je ervoor om je elektrische auto zakelijk te leasen? Bepaal dan hoeveel kilometer je per jaar verwacht te rijden en hoelang je de auto wilt aanhouden.
Leasecontracten werken met een maximaal aantal kilometers. Ga je over het maximale aantal kilometers heen overheen, dan betaal je meestal extra per kilometer. Bepaal een realistisch aantal kilometers en controleer goed wat de kosten zijn als je er toch overheen gaat.
Denk ook goed na over de looptijd van het contract. Een langer contract heeft meestal een lager maandbedrag, maar je zit er ook langer aan vast.
Welke leasevorm past bij jou?
Kies de leasevorm die past bij je situatie:
- Operational lease: alles inbegrepen, geen zorgen over restwaarde. Aan het eind lever je de auto in.
- Financial lease: je bent uiteindelijk eigenaar, maar regelt alles zelf.
- Shortlease: korte looptijd, flexibel opzegbaar. Handig als je tijdelijk een auto nodig hebt.
Waar kun je laden?
Laden is een praktisch punt waar veel mensen pas te laat over nadenken. Vraag jezelf af:
- Heb je een oprit en kun je daar een laadpaal plaatsen? Ga je zelf een laadpaal plaatsen? Neem dan ook de extra kosten van de laadpaal mee in je budget.
- Kun je op je werk laden?
- Zijn er voldoende publieke laadpunten in jouw omgeving?
Kun je niet thuis laden en zijn er geen goede laadmogelijkheden in de buurt? Dan is het misschien slimmer om te kijken naar modellen met een grote actieradius of eventueel zelfs naar een plug-in hybride.
Nieuw of tweedehands?
Een nieuwe elektrische auto beschikt over de nieuwste technieken, maar is duurder. Een gebruikte elektrische auto heeft misschien net wat minder technische snufjes, maar is goedkoper en kan vaak nog prima een aantal jaren mee. Let bij een tweedehands elektrische auto wel extra goed op de staat van de batterij. Laat eventueel een accucheck doorvoeren door een onafhankelijk bedrijf.
Wat heb je écht nodig in de auto?
Maak een lijstje met wensen die belangrijk zijn voor jouw werk of dagelijks gebruik. Denk aan:
- Actieradius: hoeveel kilometer rijd je op een dag?
- Laadsnelheid: hoe snel wil of moet je kunnen bijladen?
- Interieur en comfort
- Extra opties zoals stoelverwarming, rijhulpsystemen of een trekhaak (en het trekvermogen).
- Onderhouds- en garantietermijnen
Vergelijk en vraag advies
De markt verandert snel. Laat je daarom goed adviseren door een leasemaatschappij of EV-specialist. Doe goede proefritten en zet de voor- en nadelen op een rij, zodat je een weloverwogen keuze maakt.
EV-expert Mobility Service heeft al meer dan 15 jaar ervaring met EV’s en kan jou precies vertellen wat de levertijden zijn, welke auto’s het beste passen in jouw situatie en wat de kosten zijn.