Volkswagen

Californië dwingt Volkswagen laadstations in arme buurten te bouwen

Dat Volkswagen grootse plannen heeft in de Verenigde Staten was al enige tijd bekend. De Duitse fabrikant heeft zelfs een plan gelanceerd dat de naam Electrify America heet. Dat de VS echter niet direct met de armen gespreid staat voor ontvangst komt echter nu naar voren. Californië stelt bijvoorbeeld aanvullende eisen.

Laadstations

Een deel van het plan betreft het bouwen van laadstations door het hele land. Volkswagen heeft daarvoor allerlei locaties in het hoofd. Het bestuur van de staat Californië is echter niet direct van plan Volkswagen zomaar zijn zin te geven. Hoewel er met het plan 800 miljoen dollar in de staat is gemoeid, wil Californië wel een hoge mate van inspraak houden. Zo wil het dat een flink aantal stations in de armere buurten komen te staan.

Nasleep van Dieselgate

De hele kwestie is nog altijd een nasleep van het Dieselgate-schandaal waarin Volkswagen verwikkeld raakte. De 800 miljoen in Californië zijn onderdeel van een plan van tweemiljard in de gehele Verenigde Staten en vijftien miljard wereldwijd. Dit bedrag werd opgelegd als straf voor het gesjoemel met software die dieselauto’s beter deed voorstellen dan ze daadwerkelijk waren. Juist om die reden ligt Californië nu dwars. Als Volkswagen de investeringen mag doen waar het wil, dan zou het bedrijf in theorie juist voordeel ten opzichte van de concurrenten uit de straf halen. De staat scherpt daarom snel de regels aan.

Luchtvervuiling

Uit onderzoek is gebleken dat de luchtkwaliteit juist in armere buurten slechter is. Daarom wil de staat per wet vastleggen dat tenminste een derde van elke investering ten goede moet komen aan deze wijken. De ontwikkeling van elektrisch rijden moet daardoor in deze buurten net iets sneller gaan dan in andere buurten zodat de achterstand ingelopen kan worden. De schuld van de slechte kwaliteit ligt volgens de onderzoeken vooral bij de hoge concentratie dieselauto’s.

Emiel Buteijn

Emiel is werkzaam bij NOQ – Kapitein Hatterasstraat 30 – 5015 BB TILBURG. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto’s en aanverwante onderwerpen zoals laadpalen, laadstations en elektrische accu’s. Dagelijks schrijft hij meerdere nieuwsberichten met daarin de de laatste nieuwtjes. Voor vragen mailt u mail@noq.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *