Dat er steeds meer elektrische auto’s bijkomen, is goed te zien in ons straatbeeld. Er rijden meer elektrische auto’s rond en er komen steeds meer laadplekken bij. Overweeg jij ook om de stap naar elektrisch te maken? Dan is het goed om van tevoren goed na te denken over de zaken wat er gaat veranderen. Wij vertellen je wat je niet mag vergeten als je overstapt van een brandstofauto naar een elektrische auto.
Opladen in plaats van tanken
Met een elektrische auto tank je geen benzine of diesel meer. In plaats daarvan laad je de batterij op. Dat doe je thuis, bij een laadpaal of bij een laadstation. Opladen duurt langer dan tanken.
Thuis je accu volledig opladen, duurt vaak enkele uren. Het is handig om dit ’s nachts te doen, zodat je auto ‘s ochtends weer klaar is voor gebruik.
Is je auto geschikt voor snelladen? Je vindt de meeste snelladers langs de snelweg. Snelladen langs de snelweg duurt ‘slechts’ zo’n 20 minuten, maar is meestal wel wat duurder dan thuisladen.
Actieradius: hoe ver kun je rijden?
De actieradius van een elektrische auto is iets waar je van tevoren goed over na moet denken. Met de meeste nieuwe elektrische auto’s kun je tegenwoordig zo’n de 300 tot 500 kilometer rijden voordat je weer moet opladen. Als je dagelijks korte afstanden rijdt, is dat meestal meer dan genoeg. Echter, maak je veel lange ritten? Dan is dat misschien niet zo handig. Even je auto volgooien met brandstof, is er namelijk niet meer bij. In zo’n geval kun je beter een elektrische auto met een groter actieradius overwegen of toch nog even bij een brandstofauto blijven.
Onderhoud en kosten
Elektrische auto’s hebben minder bewegende onderdelen dan brandstofauto’s, wat betekent dat er minder kapot kan gaan. Geen olieverversingen meer, geen uitlaat die kan roesten en geen distributieriem die kan breken. Daardoor is onderhoud minder vaak nodig, al betekent dat niet per se dat het onderhouden van een elektrische auto goedkoper is.
Verzekeringen
Een elektrische auto verzekeren is in het begin van iets duurder dan het verzekeren van een brandstof. Dit komt doordat een vergelijkbaar model vaak net wat duurder in aanschaf is en de onderdelen soms wat kostbaarder zijn om te vervangen.
Meer weten? Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over een elektrische autoverzekering.
De kosten van een laadpaal
Wil je thuis kunnen laden? Dan heb je een laadpaal nodig. Het kopen en installeren van een laadpaal thuis kost al snel een paar duizend euro, al verdien je die op de langetermijn weer terug door de lagere ‘brandstofkosten’.
Gewenning
Misschien niet meteen iets waar je over nadenkt, maar het is even wennen om elektrisch te rijden. De manier waarop de auto accelereert, de stilte en het opladen: het zijn allemaal nieuwe ervaringen. Toch horen wij van de meeste mensen die overgestapt zijn dat ze nooit meer terug willen naar een brandstofauto.