Elektrische auto verzekering vergelijken
Heb je een elektrische auto aangeschaft? Dan zal je deze moeten verzekeren. In Nederland ben je namelijk wettelijk verplicht om een auto in bezit, die niet geschorst is, minimaal WA te verzekeren. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Je mag de openbare weg alleen betreden als je het aansprakelijkheidsrisico hebt afgedekt met behulp van een verzekering. Naast de bekende en goedkoopste WA-verzekering, zijn er ook meer uitgebreide verzekeringen, zoals een WA-verzekering in combinatie met een beperkt casco-verzekering (in de volksmond vaak WA-plusverzekering genoemd) en de WA-verzekering in combinatie met de casco-verzekering (in de volksmond vaak allriskverzekering genoemd).
WA-verzekering
Met een WA-verzekering dek je het aansprakelijkheidsrisico af. Deze verzekering is in Nederland wettelijk verplicht voor iedereen die een auto bezit die niet geschorst is. Een WA-verzekering dekt de schade die jij met jouw auto veroorzaakt aan auto’s en goederen van anderen en waarvoor je dus aansprakelijk bent. Schade aan je eigen elektrische auto, aan jezelf of aan je spullen vallen niet onder de WA-verzekering.
Beperkt Caso-verzekering
De beperkt Casco-verzekering of WA-plusverzekering dekt net wat meer dan alleen een WA-verzekering. Je kunt onder andere denken aan schade aan je elektrische auto als gevolg van brand en blikseminslag, maar ook schade door diefstal, joy riding, verduistering en inbraak.
Casco-verzekering
De meest uitgebreide verzekering is de casco-verzekering of allriskverzekering. Deze verzekering vergoed niet alleen de schade van andermans spullen, maar in bepaalde gevallen ook schade aan je eigen auto.
Let op: het is verstandig om de polisvoorwaarden goed door te lezen, omdat er bepaalde voorwaarden vastzitten aan de verzekering. Je kunt er dus niet klakkeloos van uit gaan dat je alle schade in het geval van een ongeval zomaar vergoed krijgt.
Inzittende verzekering
Rijden er vaak mensen met jou mee? Dan kun je een schadeverzekering voor inzittende afsluiten. Deze verzekering wordt vaak een inzittende verzekering genoemd. Heb je een inzittende verzekering en berokken je schade aan een van de inzittenden of hun spullen? Dan betaalt de verzekering daarvoor een vergoeding uit.
Welke elektrische auto’s kun je verzekeren?
Omdat het wettelijk verplicht is om je elektrische auto, hybride of range extender te verzekeren, kun je iedere auto verzekeren. Of het nu gaat om een elektrische Tesla, Byton, Polestar, Volkswagen, Toyota of MG. Wel dien je er rekening mee te houden dat een verzekeraar je bepaalde voorwaarden kan stellen. Lees daarom de polisvoorwaarden altijd goed door voordat je een verzekering afsluit.
Wat zijn schadevrije jaren?
Als je een aantal jaar geen schade rijdt, bouw je zogenaamde schadevrije jaren. Met deze schadevrije jaren kun je aantonen dat je voor de verzekeraar een kleiner risico vormt dan iemand zonder schadevrije jaren. Om die reden bieden verzekeraars korting op hun premie, zodat jij nog voordeliger uit bent.
Let op: Schadevrije jaren moet je kunnen verklaren en worden meestal mee overgenomen van de ene auto naar de andere auto en van de ene verzekeraar naar de andere verzekeraar. Het is niet (altijd) voldoende als je de schadevrije jaren alleen zelf kunt verklaren.